7/17/2023

Lečenje i prevencija hemoroida

Hemoroidi su krvni sudovi koji se nalaze u rektumu i anusu. Njihova funkcija, pored održavanja prokrvljenosti ovog regiona našeg tela, je da pomognu u defekaciji i zadržavanju fekalija. Pod pojmom hemoroidi često se podrazumeva zapravo hemoroidalna bolest, veoma često stanje koje podrazumeva simptomatsko uvećanje i pomeranje analnih jastučića na dole. Postoji više faktora koji utiču na pojavu hemoroida, od čega su najvažniji konstipacija (zatvor) i produženo naprezanje. Tvrda stolica i povećani intraabdominalni pritisak dovode do zastoja u venskoj cirkulaciji i prepunjenosti hemoroidalnog pleksusa.

Najčešća manifestacija hemoroidalne bolesti je pojava sveže krvi na toalet papiru. Pored krvarenja, najčešći simptomi obuhvataju svrab, ispadanje (prolaps) hemoroida, osećaj nepotpunog pražnjenja i ponekad bol koji je najčešće posledica tromboze. Oštar bol je češći kod analnih fisura i perianalnih apscesa.

Mogu li nešto da uradim da ublažim tegobe i sprečim pojavu hemoroida?

Dodatni unos biljnih vlakana uz odgovarajuću količinu tečnosti predstavlja svakako prvi korak. Biljna vlakna bubre i razmekšavaju stolicu, čime omogućavaju lakši prolaz kroz analni kanal bez dodatne iritacije sluzokože, a takođe smanjuju i naprezanje prilikom defekacije. Kod polovine pacijenata, dodatni unos biljnih vlakana značajno smanjuje rizik od pogoršanja simptoma i krvarenja.

Promena životnih navika predstavlja važan korak kod pacijenata sa postojećim simptomima i znacima hemoroida u svim stadijumima, ali i najznačajniju preventivnu meru. One podrazumevaju dodatni unos tečnosti i vlakana, smanjen unos masti, fizičku aktivnost, poboljšanje analne higijene, izbegavanje dugotrajnog zadržavanja u toaletu prilikom defekacije, kao i upotrebu lekova koji dovode do pojave zatvora ili proliva.

Lečenje hemoroida

Terapija oralnim flavonoidima (venotonicima) prvo je opisana kod pacijenata sa hroničnom venskom insuficijencijom. Ovi lekovi imaju mogućnost povećanja venskog tonusa i smanjenja kapaciteta vena, a sa druge strane smanjenje kapilarne propustljivosti. Uz povećanje limfne drenaže i protivupalni efekat, venotonici dovode do redukcije simptoma hemoroidalne bolesti, delujući na vensku cirkulaciju u analnoj regiji.

Najbolje klinički opisan venotonik je MPFF (mikronizovana prečišćena flavonoidna frakcija) koja se sastoji od biljnih flavonoida: 90% diosmina i 10% hesperidina. Postupak mikronizacije (usitnjavanja) supstance na čestice veličine manje od 2 mikrona dovodi do povećanja rastvorljivosti i lakše apsorpcije prilikom primene, a samim tim i do bržeg i efikasnijeg delovanja. Primenom MPFF-a, za 67% se smanjuje rizik od krvarenja, redukuje bol za 65% i svrab za 35%. Takođe, MPFF može redukovati nelagodnost, bol i krvarenje nakon operacije hemoroida.

Preparati za spoljašnju primenu (kreme, masti, čepići) imaju efekat u kontroli simptoma, ali ne i u lečenju uzroka hemoroidalne bolesti.

Hirurške i nehirurške intervencije

Pored farmakološke terapije i promene životnih navika, u zavisnosti od stadijuma bolesti i težine simptoma u ordinaciji hirurga koloproktologa mogu se primeniti brojne druge intervencije. Dele se na neoperativne (skleroterapija, podvezivanje gumicama, infracrvena koagulacija, radiofrekventna ablacija, krioterapija) i operativne (hemoroidektomija, plikacija, doplerom vođena ligacija, hemoroidopeksija). Iako je operacija hemoroida efikasan tretman, rezervisan je za uznapredovale stadijume bolesti i može se povezati sa značajnim komplikacijama.

Referenca:

Lohsiriwat V et al. Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World Journal of Gastroenterology 2012. May 7;18 (17): 2009-2017.

2024